2022 Yılı Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi Aslı Aksoy

Aslı Aksoy, 13 yıl tekstil ardından da gıda sektöründe pazarlama birimlerinde görev aldıktan sonra katıldığı bir fuarda kuşkonmaz ile tanıştı. 2014 yılında 2,5 dönümde kuşkonmaz dikilişiyle pilot üretime başladı. Kademeli olarak her yıl yeni dikilişlere devam eden Aksoy, 2017 yılında ilk hasatını gerçekleştirdi.

“Tarım ve toprakla uğraşmak benim hep hayalimdi. Kuşkonmaz benim yola çıkış hikayemin başı oldu.”

2020 yılında 5 tonla ilk ihracatını gerçekleştiren firma, 2021 yılında 50 kişilik bir ekiple 250 dönüm alanda 20 ton üretime ulaştı.

“Muğla’da başlayan hikaye Antalya’daki büyüme projelerimizle devam ediyor.”

Kuşkonmazla ülkemizde yeni bir pazar yaratan Aslı Aksoy, Elibelinde Tarım’la Türkiye’nin ikinci büyük kuşkonmaz üreticisi haline geldi.

“Benim teşvikimle bizim köyde 2 kadın arkadaşım benimle çalışıyorlardı, şimdi kendi tarlalarında kuşkonmaz üretmeye başladılar.”

Bu yıl, 80 tona çıkacak üretim kapasitesinin 50-55 tonluk kısmını ihraç etmeye hazırlanıyor. Yurtiçinde ise online/offline marketlerle çalışmaya devam ederken zincir restoranlarla işbirlikleri geliştiriyor.

“Kadın olarak bazı zamanlarda görünür olmakta biraz daha fazla enerji sarfetmemiz gerekiyor ama mesele gerçekten o ilk adımı atabilmekte.”

Kırsal üretim modelini yaygınlaştırmak, yerli kuşkonmazı daha çok üretim alanına yaymak ve ihracatta büyük fırsatlar sunan kuşkonmaz üretimini arttırarak bir sektör haline getirmeyi hayal ediyor.

MESAJLARIM {{ chatStatus.unReadMessageCount }}
{{ nameShortener(getRoomName(item)) }}
{{ getRoomName(item) }}
{{ item.lastMessage.creationTime | formatDateTr }}
{{ nameShortener(getRoomName(selectedChatRoom)) }}
{{ getRoomName(selectedChatRoom) }}
{{ nameShortener(getMessageName(item)) }}
{{ getMessageName(item) }}
{{ item.creationTime | formatDateTr }}
{{ nameShortener(newChatRoom.toName) }}
{{ newChatRoom.toName }}
DUYURULARIM {{ notificationStatus.unReadNotificationCount }}
{{ item.title }}
{{ item.creationTime | formatDateTr }}
{{ item.message }}