2022 Yılı Türkiye'nin Gelecek Vaad Eden Kadın Girişimcisi Burcu Karaca Uğural

Burcu Karaca Uğural, Eylül 2017’de keten, kenevir gibi lifli tarımsal ürünlerden elde edilen doğal elyafı kullanarak geri dönüştürülebilir, yüksek performanslı ve hafif endüstriyel biyokompozitler geliştiren ve üreten bir ileri malzeme girişimi olarak Bpreg Kompozit’i kurdu.

“Kullandığımız hammadde Türkiye’de şuan yok ama ülke tarihinde olan bir ürün, keten tarımının tekrar canlanmasını sağladık.”

TÜBİTAK desteğiyle ilk prototip üretim hattını tamamladıktan sonra 2018-2019 yıllarında Türkiye’deki otomotiv sektörüne çeşitli teknoloji geliştirme ve doğrulama çalışmaları yaptı.

BPREG’in “EcoRein” ismi ile tescillenen doğal elyaf takviyeli kompozit malzemelerinin otomotiv, spor ekipmanları, beyaz eşya, mobilya, tüketim malzemeleri gibi sektörlerde kullanım alanı bulunuyor.

“Özellikle ulaştırma sektörünün sürdürülebilir ve hafif malzeme arayışı odağında bir malzeme geliştirmeye başladım.”

Bu ürün çeşitli sektörlerde kullanılan sentetik malzemeler ile benzer yüksek performans göstererek; petrol-bazlı çevre yükü yüksek sentetik malzemelerin kullanımını azaltarak, karbon ayak izinin de azaltılmasını sağlıyor.

 

“Son üretilen ürün içerisinde doğal malzemeler olduğu için ömrünü tamamladığında bir başka üretimin hammaddesi haline getirilebiliyor.”

ünlük 1.000 metrekare üretim kapasitesi bulunan Bpreg, Biyokompozit malzeme otomobilde daha ince bir tasarım yapılmasını sağlarken araçta tek parça değişimiyle yılda 590 ton karbon emisyonunu azaltmaya ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor.

Uğural, EcoRein ürün grubunu endüstrilerin çeşitli ihtiyacına yönelik olarak sürekli geliştirerek, sürdürülebilir dönüşümün global bir oyuncusu olarak dünyamızı gelecek nesillere daha yaşanabilir bırakabilmeyi hedefliyor.

MESAJLARIM {{ chatStatus.unReadMessageCount }}
{{ nameShortener(getRoomName(item)) }}
{{ getRoomName(item) }}
{{ item.lastMessage.creationTime | formatDateTr }}
{{ nameShortener(getRoomName(selectedChatRoom)) }}
{{ getRoomName(selectedChatRoom) }}
{{ nameShortener(getMessageName(item)) }}
{{ getMessageName(item) }}
{{ item.creationTime | formatDateTr }}
{{ nameShortener(newChatRoom.toName) }}
{{ newChatRoom.toName }}
DUYURULARIM {{ notificationStatus.unReadNotificationCount }}
{{ item.title }}
{{ item.creationTime | formatDateTr }}
{{ item.message }}